Select your language:

 

Setări pentru scrierea cu diacritice în sistemul de operare Windows Xp

Windows Xp nu este un program, ci un sistem de operare, o platformă pe care pot fi instalate alte programe specializate într-un anumit segment – redare conţinut multimedia (diferite playere audio-video) sau pentru uz profesional: Microsoft Office (Word 2003, 2010), Adobe Photoshop (CS-1, 2), 3ds Max, Rhinoceros 3d, Zbrush etc.

Atenţie! Orice sistem de operare Windows Xp suportă scrierea cu diacritice.

Pentru a folosi scrierea cu diacritice, nu este necesar (!) să aveţi instalată versiunea pentru limba română a programului Microsoft Office (Word), ci doar să aplicaţi setările corespunzătoare. Întreaga procedură nu va ocupa mai mult de 3 minute din timpul dumneavoastră:

1. Daţi un click pe butonul de Start (din bara de jos a desktopului);

2. Accesaţi meniul Control Panel;

3. Accesaţi submeniul Regional and Language Options. Se va deschide o fereastră cu trei submeniuri: Regional Options, Languages şi Advanced;

4. În submeniul Regional Options veţi găsi o secţiune (prima celulă din partea superioară a tabelului) unde puteţi selecta limba dorită. Alegeţi limba română (Romanian);

5. Accesaţi al treilea submeniu al acestei ferestre – Advanced (cu subtitlul: Language for non-Unicode programs). În secţiunea din partea superioară a tabelului (prima celulă), puteţi selecta limba română (Romanian);

Atenţie! După ce aţi efectuat aceste setări, pentru a confirma, daţi un click pe butonul OK din partea de jos a ferestrei! (Dacă omiteţi acest pas, calculatorul nu va memora noile setări!)

6. Calculatorul va deschide automat o fereastră (Change Regional Options) în care vă solicită restartarea sistemului. Confirmaţi printr-un click pe butonul OK.

După restartarea sistemului, setările devin funcţionale. În partea dreaptă din bara de Start veţi găsi o nouă secţiune (un mic toolbar) cu două opţiuni pentru limba de scriere: EN (English – United States) sau RO (Romanian). Selectaţi RO (Romanian) pentru limba română.

Felicitări! Acum puteţi folosi diacriticele limbii române.

Recomandăm aplicarea acestor setări atât calculatorului personal (de acasă), cât şi celui de la birou.

Atenţie! Diacriticele nu apar la tastele (literele) normale (a, i, s, t), ci la cele de punctuaţie (simbolurile) grupate în jurul tastei Enter (cea mare), după cum urmează:

ă = [{

â = \|

î = ]}

ş = ;:

ţ = ‘”

Începătorilor le recomandăm, pentru acomodare, să noteze diacriticele cu un marker negru pe tastele aferente. Linia de pauză (–) se obţine tastând: Ctrl + - (ultimul buton/tastă situat/ă în partea din dreapta-sus a tastaturii).

Puteţi comuta între limba română sau engleză tastând: Alt + Shift.

Vă mulţumim!

Vizualizări: 11298

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al REPUBLICA ARTELOR 2009- 2015 !

Alătură-te reţelei REPUBLICA ARTELOR 2009- 2015

Comentariu publicat de Emanuel Pope pe Martie 30, 2011 la 8:51pm
Va multumim frumos, domnule Chiriac Florin!
Comentariu publicat de Chiriac Vasile-Florin pe Martie 30, 2011 la 8:45pm
Am mai gasit un program foarte bun pentru conversie online , din scrierea obisnuita, in diacritice: http://www.softset.ro/download_ac.html   - se pot converti mai multe pagini simultan . Spor la treaba !
Comentariu publicat de Georgeta NEDELCU pe Decembrie 8, 2010 la 1:09am
Multumesc mult pentru indrumari!
Comentariu publicat de Emanuel Pope pe Octombrie 14, 2010 la 12:21am
ANEXAT IN MENIUL PAGINII PRINCIPALE CA SUBCATEGORIE LA ''Manual de utilizare''.
Vă mulțumim frumos, domnule Daniel Ionuț Vasile!
Comentariu publicat de Sorina Ivascu pe Septembrie 10, 2010 la 12:38pm
Va multumesc pentru raspunsuri si amabilitate, d-l. vasile si d-l. Budeanu . Cred ca pe acela il si folosesc, insa era mai simpla scrierea directa, decat transcrierea si apoi corectarea formelor. Voi continua cu acest program si sper ca undeva sa gasesc si un program care sa-mi ofere posibilitatea de scriere directa. De altfel, chiar mi-e dor sa scriu "pur" romaneste... :-)

O zi minunata de toamna va doresc sa aveti!
Ganduri bune de departe!
Comentariu publicat de S. Budeanu pe Septembrie 10, 2010 la 1:51am
Doamna Ivascu, incercati sa utilizati http://srv.diacritice.com/

E testat, lucreaza cu maxim o pagina la o conversie (3000 de semne) si e foarte usor de utilizat.
Converteste orice text word scris fara diacritice utilizandu-se doar "copy-paste"
Concret, textul neconvertit se copie in fereastra, se converteste si apoi se recopie in site.

Cu stima,
S. Budeanu
Comentariu publicat de Daniel Ionuţ Vasile pe Septembrie 9, 2010 la 11:32pm
Doamnă Sorina Ivaşcu, îmi pare foarte rău că nu vă pot ajuta cu sistemul Windows Vista. Nu l-am folosit niciodată, nu cunosc ce setări v-ar trebui pentru el. Dar vă recomand să căutaţi pe Google; există un site special care vă converteşte automat textul normal într-unul cu diacritice; nu trebuie decât să daţi copy-paste. Desigur, vor apărea şi unele erori care necesită corectare.
Vă mulţumesc pentru apreciere, doamnă Maria Sava. Sper ca utilizatorii să folosească aceste instrucţiuni. Eu însumi le-am aplicat. Merg garantat. Bunăvoinţă să fie!
Comentariu publicat de Tudor Alexandru Costin pe Septembrie 9, 2010 la 8:00pm
Va mulțumim...
Comentariu publicat de Sorina Ivascu pe Septembrie 9, 2010 la 6:57pm
Poata ma puteti ajuta si pe mine cu scrierea cu diacritice in sistemul Vista. Ma chinui cu o transcriere greoaie, unde trebuie sa iau la corectat fiecare litera si inconvenientul este acela ca necesita foarte mult timp. V-as fi recunoscatoare.
Va multumesc.
O zi buna sa aveti!

© 2015   Created by Emanuel Pope.

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor

Offline

Video live

............................................................................
eXTReMe Tracker
222 ................................. ...................................................................................... ................................................